Dirigent

André Cats (1960)

 

Nadat hij in 1988 zijn studie koordirectie afrondde, dirigeerde André Cats gedurende een aantal jaren verschillende koren in Noord-Nederland. Zo was hij in 1989 mede-oprichter en eerste dirigent van Capella Groningen dat voortgekomen was uit de roemruchte Groninger Bachvereniging. Gaandeweg ontwikkelde hij hiernaast – o.a. door lessen va1n Marius van Altena – zijn vaardigheid in het zingen van (met name) oude muziek en werd hij een veelgevraagd (tenor-)zanger in ensembles als het Collegium Vocale GentWeser-Renaissance en Cappella Pratensis. Met deze groepen maakte André vele concertreizen en nam hij talloze c.d.’s op. De omgang met muzikale persoonlijkheden als Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Rebecca Stewart verdiepte zijn ideeën over de interpretatie van oude muziek.

André Cats is vaste dirigent bij het projectkoor De Noordelijke Polyfonisten, Kamerkoor Panta Rhei en het kamerkoor Cantabel.

 Ook leidt André (zingend) het Ensemble Josquin Desprez en verzorgt hij jaarlijks de Orvelter Zangdagen. Sinds 2011 is hij tevens de drijvende kracht achter het Nieuw Groninger Bachkoor, dat jaarlijks een programma met muziek van J.S. Bach op de planken brengt.

Als solist is André regelmatig te horen in Bachcantates en andere uitvoeringen van amateurkoren in Noord-Nederland. Sinds 2013 voert hij daarnaast enkele malen malen per jaar Schuberts Winterreise uit. Net als de evangelistenpartijen bij Bach, biedt deze cyclus André optimaal de gelegenheid, zijn gevoel voor taal, affect, harmonie en melodie om te zetten in klinkende noten.

 

 

Repetitor

Wim Oostenbrink

 

Na zijn studie orgel, piano en kerkmuziek aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle is hij van 1970 tot 2010 werkzaam geweest als docent orgel en piano aan de Streekmuziekschool NO Overijssel en de Muzerie te Zwolle.

Ook was hij na zijn pensionering een aantal jaren repetitor van het Toonkunstkoor Hoogeveen en heeft met dit koor diverse keren meegewerkt aan concerten.

Verder is hij als organist verbonden aan de Hoofdstraatkerk en de Vredehorst in Hoogeveen.

andre cats
andre cats
85
85