Over ons

Concertkoor KOV (Katholieke Oratorium Vereniging) bestaat sinds 1938. Op ons repertoire staan geestelijke en wereldlijke muziekwerken. Jaarlijks geven we een groter en een kleiner concert. Vaak begeleid door een symfonieorkest maar we kiezen regelmatig ook voor andere, soms verrassende begeleidingsvormen. Onze concerten worden hoofdzakelijk gegeven op Groninger locaties, onder ander in de Martinikerk, de Nieuwe Kerk en de Oosterpoort.

Concertkoor KOV heeft zich gaande zijn bestaan ontwikkeld tot een van de bekendste oratoriumkoren van Noord-Nederland. Het koor is indertijd ontstaan vanuit een katholieke geschiedenis. De oorspronkelijke naam, Katholieke Oratorium Vereniging, herinnert daar overduidelijk aan.

Het koor heeft als kern van zijn repertoire de grote oratoria (van romantiek tot de twintigste eeuw). Concertkoor KOV wil niet alleen standaard werken uitvoeren, maar wil ook uitdagen en vernieuwen. Daarom inspireert het koor zichzelf en het publiek met een gedurfd geestelijk en wereldlijk repertoire. Vernieuwing en traditie gaan daarbij op een bijzondere wijze samen. Er worden niet alleen werken uit de romantiek gezongen; regelmatig staat 20e- en 21e-eeuwse muziek geprogrammeerd, zij het steeds met een overwegend romantische signatuur.

De vereniging telt ongeveer 90 leden. Het is een gemengd koor met circa 30 sopranen, 30 alten en 30 tenoren en bassen. We maken bij sommige concerten gebruik van projectzangers. Binnen elke stemgroep wordt onderscheid gemaakt tussen de hoge en lage stem. Elke donderdagavond repeteren we samen, in een goede sfeer, gericht op een steeds betere kwaliteit in het koor. ‘Plezier in zingen bindt ons, maar plezier in goed zingen .’

De muzikale leiding is in handen van Leendert Runia, onze dirigent. Tijdens onze repetities worden op de vleugel begeleidt door Victoria Dmitrieva, onze repetitor.

Concerten met Symfonieorkesten

De regelmatig uitgevoerde concerten met grote werken worden veelal uitgevoerd met begeleiding van symfonieorkesten. Traditioneel waren dit concerten in het Cultuurcentrum De Oosterpoort te Groningen met begeleiding van het Noord Nederlands Orkest (NNO). Tegenwoordig laten we ons ook regelmatig begeleiden door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest (NASKA).

Kerkconcerten

Naast de grote concerten hebben ook kerkconcerten een plaats gekregen in de programmering. In deze concerten staat samenwerking met andere koren en orkesten centraal. De KOV heeft o.a. concerten verzorgd met Pur Sang, het Twents Jeugd Symfonieorkest en verrassende partners zoals het Politie Orkest Noord Nederland.

Geschiedenis

De Katholieke Oratorium Vereniging werd in 1938 opgericht door Bernard Sleumer. Hij was de eerste dirigent van het koor. Na 35 jaar KOV-dirigent geweest te zijn gaf hij in 1973 de dirigeerstok over aan Chris Fictoor. In 2008 vierde Chris Fictoor zijn 35-jarig jubileum en nam hij afscheid als dirigent van het koor. Deze continuïteit van dirigenten heeft een positieve invloed gehad op de kwaliteit en de ‘hechtheid’ van het koor. Bram van der Beek heeft op 20 november 2008 Chris Fictoor als dirigent opgevolgd. Vanaf 1 mei 2017 is Leendert Runia onze dirigent.